A csapatbloggerek kérést kaptak Sportgézától: állítsák össze ők saját válogatottjuk adatlapját, hiszen azt senki sem ismeri jobban náluk. Íme, a Sportgézán futó adatlap megtekinthető itt is:

Állítsd össze a csapatod örökválogatottját

Samir Handanovic – Bostjan Cesar, Marinko Galic, Srecko Katanec – Vili Amarsek, Branko Oblak, Milenko Acimovic, Robert Koren, Zlatko Zahovic – Mladen Rudonja, Milivoje Novakovic.

Bővebben itt>>>

Ki az ország Puskás Öcsije?

Branko Oblak. Hetvenszer játszott a jugoszláv válogatottban a hetvenes években, Eb-negyedik, tagja volt Lóránt Gyula és Csernai Pál Bayern Münchenének, játszott a Schalkében is. Az UEFA 2003-ban minden idők legjobb szlovén focistájának választotta.

Melyik volt a csapatod 6-3-a?

Szlovénia-Oroszország 1-0. 2009. november 18.

Ez volt a csapat visszavágója a pótselejtezőn. Zlatko Dedic gólja azt jelentette, hogy 2002 után Szlovénia másodszor is vb-résztvevő. A nagy győzelmek egyébként kizárólag pótselejtezőkhöz köthető. A 2000-es Eb előtt az ukránokat vertük 2-1-re, a 2002-es vb előtt pedig szintén a románokat 2-1-re. Mindkettő első meccs volt, az idegenbeli visszavágó pedig mindkétszer 1-1 lett.

Eb-n és vb-n a szlovén válogatott győzelmet még nem aratott. A legnagyobb arányú győzelmet Omán ellen értük el, 7-0.

Melyik volt a csapatod Irapuatója?

Franciaország-Szlovénia 5-0. 2002. október 12.

Ez volt a csapat második Eb-selejtezője az akkori sorozatban. Ekkora verést se előtte, se utána nem kapott a válogatott. A mostani vb-keretből Aleksander Radosavljevic és Suad Filekovic is pályára lépett azon a meccsen. A szlovén válogatott kétszer szaladt bele 1-5-be, mindkétszer 2002-ben, a 0-5 évében. Hongkongban Honduras, a francia-meccs után pedig szintén barátságos meccsen nyert Svájc 5-1-re Nova Goricában.

Mi a csapat taktikája?

Matjaz Kek a 4-4-2-t favorizálja. A csapatot a gyors passzok, hosszú indítások jellemzik. Képesek tíz emberrel támadni és tíz emberrel védekezni. Gyengébb csapatok ellen három csatárral játszik a válogatott. A vébén legfeljebb akkor állnak át, ha Algéria vagy az USA ellen hátrányba kerülnek.

Erőssége, gyengéi?

Erősség: Matjaz Kek szövetségi kapitány, aki rendkívül alaposan ismeri csapata ellenfeleit, menet közben is képes reagálni, ha a sors úgy hozza. Erősség a védelem is: a szlovéneket nagyon nehéz legyőzni, a tíz csoportmeccsen négy gólt kaptak mindössze.

Gyengeség: hiába vert ki esélyesebb csapatot a 2000-es Eb és a 2002-es vb előtti pótselejtezőn a szlovén válogatott, az Eb-n, de különösen a vb-n mégis lebőgés lett a vége. Most kiderül, hogy szlovén specialitásról van-e szó.

Meddig juthat a vb-n?

Szerencsés a szlovének sorsolása, mert egyre erősebb ellenfelekkel találkozik. A válogatott első meccsét Algéria ellen játssza. Nem lehetetlen a győzelem, ami szárnyat adhat a csapatnak. Jöhet az USA elleni meccs. Az amerikai válogatott már nem olyan jó, mint négy éve volt, a győzelem itt sem kizárt, és akkor az angolok elleni meccsnek nincs tétje. A nyolcaddöntőben akár a szerbeket is hozhatja a sors. Ha ott is továbbmennek, akkor nagy valószínűséggel Argentína lesz az ellenfél az elődöntőbe jutásért, de ennyire messzire nem érdemes szaladni.

Ki a keret legjobbja?

Robert Koren – a WBA-ban játszott, de Roberto Di Matteo nem hosszabbította meg szerződését. Habár fél Európa le akarja igazolni, eddig még nem talált magának csapatot. Meggyőződése, hogy a vébé után még a jelenlegieknél is előnyösebb szerződést köthet egy BL-csapattal. Nagy nyomás alatt fog tehát játszani, de Korent ez inkább lelkesíti, mintsem összeomlana tőle.

Ki lehet a vb felfedezettje?

A szlovén játékosok kevésbé ismertek, a világhírű, a BL-ben messze jutó csapatokban nem játszanak. Így bárki felfedezett lehet, nemcsak a 20 évesek. Legnagyobb eséllyel a csapat gerincéhez tartozókat – a kapus Samir Handanovicot, a védő Bostjan Cesart, a középpályás Robert Korent és Valter Birsát, a csatár Milivoje Novakovicot – igazolhatja le egy-két éven belül, vagy akár már a nyáron valamelyik európai sztárcsapat.

Kellene videó a nemzeti himnuszt kornyikáló csapatról

 

A felvétel az oroszok elleni pótselejtező visszavágóján készült:

Legrondább mezük, legklasszabb mezük, képpel

A szlovén válogatott mezét a legrondábbá választották egy szavazáson, de szerintünk ez a legszebb is egyben.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr722071784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nykaroly · http://nykaroly.wordpress.com/ 2010.06.10. 17:38:39

Huh, mindjárt kezdődik... De mielőtt komolyra fordulna a dolog, jót lehet nevetni a csoportellenfelek játékosainak a hülye nevein :))
nykaroly.wordpress.com/2010/05/28/algeria/

jabloko 2010.06.10. 19:15:32

Hajrá Szlovénia! A kijutásuk végtelen nagy örömöt okozott, nekik köszönhetően tudom nyugodtan nézni a vébét.
süti beállítások módosítása