A horvát bajnokot, a Dinamo Zágrábot fogta ki a Koper a Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában. A Litex Lovecset viszont elkerülte, tőlük 2006-ban öt góllal kaptak ki.

A Koper ötödször indul nemzetközi kupában, most először a BL-ben.

Egy menetelésük volt eddig, 2003-ban, amikor az azóta megszűnt Intertotó kupában kiverték az NK Zagrebet, a szlovák Dubnicát, a görög Egaleót, és az elődöntőben a holland Heerenveen állította meg őket.

2002-ben a svéd Helsingborg már az első körben kiverte őket az Intertotó kupából, és 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is rögtön az első selejtezőkörben kizúgtak az UEFA kupából. Sorrendben a bolgár Litex Lovecs, a hercegovinai Siroki Brijeg és az albán Vllaznia Shkoder vert ki őket.

A tengerparti város csapata a jugoszláv időkben alsóbb osztályokban szerepelt, 1991-ben pedig tagja lett a független Szlovénia első elsőligás bajnokságnak. Bajnoki címet 2010-ben szerzett először, az elmúlt húsz évben háromszor esett ki, de mindannyiszor rögtön visszakerült. Kupát kétszer nyert, 2006-ban és 2007-ben.

A csapat 2009-10-es keretében két horvát és egy bosnyák légiós volt. A legismertebb játékos Miran Pavlin, aki 1994 és 2004 között 63 válogatott meccsen öt gólt lőtt, játszott a 2000-es Eb-n és a 2002-es vb-n is.

A Freiburg vagy a Porto egykori középpályása 38 éves, de így is a szlovén liga legjobb játékosának választották. Az előző szezonban harminc bajnokin 11 gólt szerzett. Korával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy nem az számít, öreg vagy-e vagy fiatal, hanem hogy jó vagy rossz játékos vagy-e.

Pavlin egyben a klub sportigazgatója is, sőt, a Szlovén Demokrata Párt színeiben indult a 2008-as parlamenti választáson is.

A Koper az idei bajnokságban sorozatban 15 meccsen maradt veretlen, bajnoki címüket két fordulóval a vége előtt bebiztosították.

A 2009-10-es bajnokság válogatottjába öt Maribor-játékos került: a védő Aleksander Rajcevic és Kristijan Polovanec, a középpályás Miran Pavlin és Dare Vrsic, valamint a csatár Mitja Brulc.

Matjaz Kek szövetségi kapitány bővebb válogatott keretének tagja volt a klub két játékosa, a védő Aleksander Rajcevic és a középpályás Dare Vrsic is. Az 5-szörös válogatott Vrsic a Temesvár játékosa, Koperben kölcsönben játszott, Rajcevicet pedig most nyáron leigazolta a Maribor, tőle tehát már nem kell félni.

A szlovén vb-keretből Zlatko Dedic kezdte a Koperben a pályafutását, 2001-ben igazolt el Parmába.

A csapatnak átlagban 489 nézője volt az elmúlt bajnokságban, ez 57 százalékos emelkedés az előző szezonhoz képest. A legtöbb néző ezerötszáz volt, vagyis nem az a tipikus oroszlánbarlang az amúgy 4 500 nézőt befogadó Bonifika stadion.

2 komment

Címkék: bajnokok ligája koper szlovén foci

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr592097733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ag100 · http://terelout.blog.hu/ 2010.06.21. 23:32:08

A Dinamo Zágráb sem sokkal gyengébb mint a Litex, nehéz lesz továbbjutni

Žďárský 2010.06.22. 08:16:49

489 néző? Akkor ezeknek a fiúknak már a félig teli Maksimir is teli gatyát jelent majd. Márpedig a szlovén-horvát "barátságra" tekintettel biztos sokan kimennek Zágrábban.
Pár éve a Domžalét is gond nélkül elintézte a Dinamo, most sem lesz ez másként.
süti beállítások módosítása