Nem éppen barátságos címlappal jelent meg a mai Ekipa, a szlovén Nemzeti Sport. A címoldal szlovén cunamit vizionál, amely elmossa az évszázados Tower Bridge-t, London és az egykori brit birodalom egyik jelképét.

A szlovéneknek minden okuk megvan a fenyegetésre. A vébén jöval meggyőzőbbek az angoloknál, több pontjuk van, több gólt rúgtak, de ott van egy még lényegesebb ok, amivel ezen a blogon már foglalkoztunk. A tavaly őszi angol–szlovén barátságos meccsen Wayne Rooney a szlovén 16-oson belül eljátszotta a nagyhalált, a bíró megette, 11-est ítélt az angoloknak. És ez nem elég: magával rántotta szegény Bostjan Cesart is, aki olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a négy nappal későbbi sorsdöntő szlovén–lengyel vébé-selejtezőn sem léphetett pályára. Londonban kikaptunk 2-1-re, a lengyeleket viszont 3-0-val küldtük haza.)

A csoportunkból még bárki továbbjuthat. Nézzük, milyen feltételek kellenek a szlovének továbbjutásához:

1. Szlovénia kikap: hipotetikus feltételezés, de azért nézzük meg. Továbbjutunk, ha az USA és Algéria döntetlent játszik vagy az USA kikap Algériától.

2. Szlovénia döntetlent játszik vagy nyer: továbbjutunk, és kész.

Ha az első helyen megyünk tovább, akkor a D-csoport (Ghána, Németország, Szerbia, Ausztrália) másodikjával, ha a másodikon, akkor az elsőjével játszunk a nyolcaddöntőben.

Istenem, de szép lenne visszavágni szerb testvéreinknek a 2000-es Eb-n elszenvedett döntetlenért, amikor 3-0-ról lett 3-3.

De ne szaladjunk ennyire előre. Az Ekipában az esélyekről óvatosan nyilatkozó Matjaz Kek szerint fantasztikus siker lenne a nyolcaddöntőbe jutás. A hangulat bizakodó, az viszont aggodalomra ad okot, hogy a védő Marko Suler játéka kérdéses. Ő még az USA elleni meccsen szenvedett bordasérülést. Ha Suler nem tudja vállalni a meccset, akkor Matej Mavric játszik helyette.

A kezdőcsapat a jelek szerint ez lesz: Samir Handanovic – Miso Brecko, Marko Suler vagy Matej Mavric, Bostjan Cesar és Bojan Jokic – Valter Birsa, Robert Koren, Andraz Kirm, Alexander Radosavljevic – Milivoje Novakovic, Zlatan Ljubijankic.

Vagyis várhatóan ugyanazokat küldi pályára a mester, akiket az USA elleni meccsen, és a vb-selejtezők nagy részén, minek is változtatna? Bent ragadt a csapatban Ljubijankic, aki korábban Zlatko Dedic cseréje volt. Most változott a szereposztás, Ljubijankic az előző meccsen gólt is lőtt.

A meccsnek nagy jelentősége lehet a legértékesebb szlovén focistának tartott Robert Koren pályafutásában. Az Algéria ellen gólt szerző, az USA ellen tudása alatt játszó Korent jól ismerik Angliában, a Premier League-be most feljutott West Bromwich Albion alapembere volt, de Roberto de Matteo nem hosszabbította meg szerződését. Most csapatot keres, a szintén most feljutott Blackpool ajánlatát már visszautasította az egy sor európai csapattal hírbe hozott Koren. Egy nagy ajánlatra vár, lehetőleg egy BL-ben érdekelt angol csapatét. Este 6-ra kiderül, lehet-e esélye az álomszerződésre.

A meccset 4-től online közvetítjük.

2 komment

Címkék: anglia beharangozó szlovén foci

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr122103372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizsla_ 2010.06.23. 14:08:27

kérlek titeket, üssétek ki a nagyképű angol bagázst

ha egy rohadt X-et nem tudtok elérni ma(miközben Algériának, Usa-nak sikerült), akkor egyrészt kiestek, másrészt megérdemlitek

stabil védekezést várok, és távolról próbálkozzatok, bepotyáznak egyet talán megint

mindent bele, Capello indul a repülő hazafelé...

NitroN 2010.06.23. 15:08:11

Remélem Szlovénia továbbjut!
süti beállítások módosítása