A szlovén keret tagjai, 4. rész: Valter Birsa

A kiemeltek ismertebbek, mégis Birsa lehet a legfeltűnőbb jelensége ennek a csapatnak” – írta egy kommentben OJ, miután bemutattuk Robert Korent, Milivoje Novakovicot és Rene Krhint. Nos, ami azt illeti, lehet benne valami. A támadó Birsa a bombagólok nagymestere, már 19 évesen bemutatkozott a Sochaux-ban, de addigra 26 gólt lőtt a szlovén első ligában. Szóval, tényleg nem akárkiről van szó.

A szlovén keret

Kapusok: Samir Handanovic (Udinese), Jasmin Handanovic (Mantova), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam)

Védők: Bojan Jokic (Chievo), Marko Suler (Gent), Bostjan Cesar (Grenoble), Branko Ilic (Lokomotiv Moszkva), Matej Mavric (Koblenz), Dejan Kelhar (Cercle Bruges), Elvedin Dzinic (Maribor), Miso Brecko (1. FC Köln), Suad Filekovic (Maribor)

Középpályások: Andraz Kirm (Wisla Krakow), Andrej Komac (Maccabi Tel-Aviv), Rene Krhin (Internazionale), Mirnes Sisic (Giannina), Darjan Matic (Rapid Bucuresti), Dalibor Stevanovic (Vitesse Arnhem), Robert Koren (West Bromwich Albion), Aleksander Radosavljevic (Larissza), Valter Birsa (Auxerre)

Csatárok: Milivoje Novakovic (1. FC Köln), Zlatko Dedic (VfL Bochum), Zlatan Ljubijankic (Gent), Nejc Pecnik (Nacional), Tim Matavz (Groningen)

A válogatottban 19 évesen, Milivoje Novakoviccsal együtt mutatkozott be 2006 februárjában Ciprus ellen. Ő minden idők legfiatalabb szlovén válogatott játékosa. 33-szoros válogatott, és két gólt lőtt, méghozzá két nagyon fontos gólt. De nem indult ilyen könnyen, nem volt egyszerű Kek mestert meggyőzni arról, hogy nélküle nem az igazi a szlovén válogatott.

Az első négy vb-selejtezőn tagja volt ugyan a keretnek, de összesen 53 percet játszott csereként, majd a két csehek elleni meccsre meghívót sem kapott. Majd jött a San Marino ellen otthon végiggürcölt meccs, majd a lengyelek elleni, ami végre meghozta az áttörést: a videón a harmadik percnél láthatjuk Birsa okos gólját, akkor a szlovének már 2-0-ra vezettek:

Innentől kezdve nem lehetett kirobbantani a kezdőcsapatból. Nem véletlen, hiszen a következő, szlovákok elleni pozsonyi selejtezőn is gólt lőtt, nem is akármilyet. Nézzék csak:

Nem volt éppen rögös Birsa útja, míg eljutott idáig. A sérülések elkerülték, a kispadon nem koptatták. 19 éves koráig 62 szlovén bajnoki meccsen 26 gólt szerzett a szülőfalujához közeli, olasz határ menti Gorica csapatában. Itt figyelt rá fel a francia első ligás Sochaux, ahol három év alatt 68 ligameccsen nyolc gólt szerzett. Például ilyen gyönyörűt, mint itt a Le Mans ellen:

A Sochaux 2009-ben kölcsönadta Birsát az Auxerre-nek, ahonnan már nem is tért vissza. 2009 júniusában az alsó-burgundiai csapat szerződtette. A váltással mindkét fél elégedett lehet, hiszen az Auxerre a harmadik, BL-selejtezőt érő helyen végzett az egyre erősebb francia bajnokságban.

Valter BIRSA

Sempter Pri Gorici, 1986. 08. 07.

Posztja: támadó középpályás, csatár

A 2009/10-es szezonban az Auxerre-ben 35 bajnoki meccsen játszott.

Vb-selejtezők: 12 meccsből haton kezdő volt, hármon becserélték, hármon nem lépett pályára.

Legnagyobb sikerei: kijutás a 2010-es vb-re; 2010-ben az Auxerre-rel a harmadik, BL-selejtezős helyen végzett a frania első ligában; 19 évesen bemutatkozott a válogatottban.

Mit várhatunk tőle a vb-n? Csodálkoznánk, ha Kek kapitány nem szorítana helyet neki a kezdőcsapatban, miután megtáltosodott a selejtezők végére. Az igazán nagy meccsek iramát nem bírja az elsőtől az utolsó percig. Átlövései nagy veszélyt jelentenek, megkockáztatjuk: Algéria ellen megszerzi első vb-gólját.

1 komment

Címkék: szlovén foci valter birsa auxerre gorica

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr572031818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása