Akármennyire is meglepő, de Szlovéniában van élet a focin (és a jéghokin) kívül is. Szlovénia budapesti nagykövetsége jóvoltából nézzük meg, mi történik most éppen az országban.

Népszavazás A legfontosabb – erre mi is utaltunk már korábban –, hogy vasárnap népszavazást tartottak Szlovénia és Horvátország tavaly őszi megegyezéséről. A miniszterelnökök abban állapodtak meg, hogy nemzetközi döntőbíróságra bízzák a határ meghúzását a Pirani öbölben, ezt szentesítette most a referendum, amelyen a választópolgárok 42,28 százaléka vett részt. 51,48 százalék a megegyezés mellett, 48,52 százalék ellene szavazott.

Az 1991 óta lezáratlan vita számos fordulat után Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésekor élesedett ki, amikor Horvátország a csatlakozási dokumentumokhoz olyan térképeket csatolt, amelyeken a tengeri határt a maga számára kedvezően jelölte. 2008. december 19-én ezért Szlovénia blokkolta a horvát csatlakozási tárgyalások fejezeteinek lezárását.

Krka A Finance című napilap szlovén cégeket rangsoroló listáján idén is a Krka érte el a legjobb helyezést. A gyógyszeripari céget a Mercator áruházlánc követi, a harmadik helyet pedig a Telekom Slovenije foglalja el.

Novo Mesto A Renault szlovén leánycégében, a Novo Mestóban lévő Revozban szerelik össze a Daimler új generációs Smart és a Renault új Twingo modelljeit 2013-tól. A modellek alváza azonos lesz, bár külsejükben jelentősen különbözni fognak.

Homokzsák A szlovén kormány 50 ezer homokzsákot küld Magyarországnak az árvízi védművek megerősítésére.

Maribor 2012-ben Szlovéniába vándorol az Európa Kulturális Fővárosa cím. 2009 áprilisában Szlovénia második legnagyobb városát jelölte ki ugyanis az Európai Unió Tanácsa a portugáliai Guimares mellett a megtisztelő cím viselésére. Maribor városa nem egyedül szervezi meg a kulturális év eseményeit, hanem öt másik szlovén várossal (Muraszombat, Velenje, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec) karöltve.

A program keretében megvalósuló projektekre kiírt pályázatokon számos magyar siker is született. Az új művészeti galériára kiírt tervpályázaton a Lévai Tamás és Jószai Ágnes vezetett építészcsapat nyert, ugyanebben a kiírásban Kalmár László és Zsuffa Zsolt csapata különdíjat nyert.

Szólj hozzá!

Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr602065206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása