A szlovén keret tagjai, 1. rész: Robert Koren

robert koren2

Megkezdjük a keretünk tagjainak bemutatását. Kek kapitány harminc játékost hívott be, de csak 23-an utazhatnak Dél-Afrikába. A csapatkapitány Robert Koren, a keret egyetlen Angliában játszó tagja biztos utazik. Friss hír, hogy a napokban jelentette be Roberto Di Matteo, a West Bromwich Albion menedzsere, hogy nem hosszabbítja meg szerződését a Dráva-parti Maradonának. De hogyan is lett ő a mai szlovén foci egyik legnagyobb játékosa?

A szlovén keret

Kapusok: Samir Handanovic (Udinese), Jasmin Handanovic (Mantova), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam), Jan Koprivec (Maribor)

Védők: Bojan Jokic (Chievo), Marko Suler (Gent), Bostjan Cesar (Grenoble), Branko Ilic (Lokomotiv Moszkva), Matej Mavric (Koblenz), Dejan Kelhar (Cercle Bruges), Elvedin Dzinic (Maribor), Miso Brecko (1. FC Köln), Aleksandar Rajcevic (Koper), Suad Filekovic (Maribor)

Középpályások: Andraz Kirm (Wisla Krakow), Andrej Komac (Maccabi Tel-Aviv), Rene Krhin (Internazionale), Mirnes Sisic (Giannina), Darjan Matic (Rapid Bucuresti), Dare Vrsic (Koper), Dalibor Stevanovic (Vitesse Arnhem), Robert Koren (West Bromwich Albion), Aleksander Radosavljevic (Larissza), Valter Birsa (Auxerre)

Csatárok: Milivoje Novakovic (1. FC Köln), Zlatko Dedic (VfL Bochum), Zlatan Ljubijankic (Gent), Nejc Pecnik (Nacional), Miran Burgic (AIK Solna), Tim Matavz (Groningen)

Koren Radljében, egy Dráva-menti barokk kisvárosban született az osztrák határ szomszédságában. Tizenhat évesen már szerepelt a közeli Dravograd III. ligás felnőttcsapatában, ahonnan Celjére vezetett az útja, itt lett stabil szlovén elsőligás játékos.

Karrierje Norvégiában, a Lilleströmben teljesedett ki. Itt jegyezzük meg: itthon kötelező lelkendezni, ha egy magyar játékos Norvégiába szerződik; milyen jó, az angol csapatok játékosmegfigyelői könnyebben észreveszik majd Bergenben vagy Oslóban, mint Pakson vagy Budapesten. Aztán persze nem lesznek észrevéve, nem úgy Robert Koren - igaz, ő ezért keményen megdolgozott Norvégiában.

Robert KOREN

Radlje, 1980. 09. 20.

Posztja: középpályás

A 2009/10-es szezonban a West Bromwich Albion színeiben 26 meccsen (ebből 8-szor csereként) 5 gólt lőtt.

Vb-selejtezők: 12 meccsből 11-en játszott az elsőtől az utolsó percig.

Legnagyobb sikerei: kijutás a 2010-es vb-re; feljutás a Premier League-be 2008-ban és 2010-ben; a WBA házi gólkirálya a 2007/08-as szezonban.

Mit várhatunk tőle a vb-n? Minden meccsen játszani fog, a vébé egyik sztárja lehet. A harmadik csoportmeccsen akár nagyot is alkothat - a lelki ereje megvan hozzá-, hiszen második hazájának csapata, Anglia lesz az ellenfél.

Koren két és fél évet töltött Lilleströmbe, a liga legjobb külföldi játékosává választották, de volt ő az év középpályása is, amikor csapatát 2006 nyarán az Intertotó kupában összesorsolták a Newcastle Uniteddel a szép emlékezetű Intertotó-kupában. A norvégok sima 4-1-es összesítéssel estek ki, viszont a legendás Zlatko Zahovic játékát idéző Korenre felfigyelt a Manchester United, a Leeds United és a West Bromwich Albion.

Korent végül a WBA igazolta le 2007. január 4-én.

A szélesebb brit közvélemény akkor ismerte meg a középpályán bárhol bevethető, nagy munkabírású, emellett kreatív, jól cselező (és még nagyon sok szépet el tudunk róla mondani) játékos nevét, amikor 2007 nyarán egy edzésen szemen találta egy labda, és egy időre elvesztette a látását. Három-négy hetet kellett kihagynia, és később elmesélte: nagyon félt, hogy örökre megvakul.

Csapatával 2008-ban jutott fel a Premier League-be, a szezonban Gerával holtversenyben lett 10-10 góllal házi gólkirály. Első élvonalbeli gólját 2009. január 17-én rúgta az idény végén a WBA-val együtt kiesett Middlesbrough-nak. Élete első Premier League-ben töltött szezonjában nála többször csak a kapus Scott Carson szerepelt.

Most ismét feljutottak, de Roberto Di Matteo – bár búcsúnyilatkozatában tömjénezte Korent – nem tart rá igényt. A 2009-ben kinevezett menedzser elődeinél jóval kevesebbszer szerepltette Korent. Pályafutását állítólag a Fulhamben folytatja.

robert koren1

A kétgyerekes, a futballon kívül a teniszért és a tollaslabdáért rajongó Koren 2003 áprilisában, vagyis még Celjéből lett válogatott. A Ciprus ellen 4-1-re megnyert mérkőzésen öt perccel a vége előtt állt be Mladen Rudonja helyére.

A 2010-es vébé selejtezői közül egyedül a San Marino elleni idegenbeli meccset hagyta ki, a többin az elsőtől az utolsó percig a pályán volt a csapatkapitány. Két gólt lőtt, mindkettőt San Marinónak. Íme, itt a szebbik gólja:

5 komment

Címkék: west bromwich albion robert koren szlovén foci

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr532015717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gorri 2010.05.19. 20:43:11

Ha már induló: bulizni éppenséggel erre is lehet(és remélhetőleg majd lesz is rá alkalom):
www.youtube.com/watch?v=tjTrz5BTtcY
Dviga Slovenija zastave!!! :)

1kutya 2010.05.19. 21:26:42

csak nehogy kiszorítsa Gerzsont, mert akkor lesz itt haddelhadd!

Attilát meg máglyán égetjük meg:-DDD

Styxx 2010.05.20. 14:23:33

@1kutya:
De tényleg, mennyi párhuzam Gerával. WBA, majd Fulham, mostanában nem kell a szövetségi kapitánynak.
Oh Lord, kérlek add, hogy kiderüljön, kamaszként a spanjaival szipuzott, majd egy újkeresztény szabad egyházhoz csatlakozva megtért:-)
süti beállítások módosítása