„Nincs veszítenivalója Szlovéniának a világbajnokságon” – nyilatkozta Srecko Katanec volt szlovén szövetségi kapitány a Delónak.

És nem is akármilyen szövetségi kapitány volt a most 46 éves Katanec, aki mostani válogatottjával, az Egyesült Arab Emírségekkel osztrák edzőtáborban van éppen.

Katanec a legsikeresebb szlovén szövetségi kapitány. 2000-ben az Európa-bajnokságra, 2002-ben a világbajnokságra juttatta ki a válogatottat. A csoportjukból egyszer sem jutottak tovább.

2002-es távozása a szövetségi kapitányi posztról rossz szájízű volt. A vébén az első meccs után összeveszett a csapat sztárjával, a válogatottsági csúcstartó és gólrekorder Zlatko Zahoviccsal, végül pont nélkül estek ki. (A vébé után merült fel egy Index-fórumon, hogy milyen jó lenne Gellei Imre helyett Katanecet szerződtetni szövetségi kapitánynak.)

Katanecnek a 2002-es vébé után mintha megrekedt volna az edzői pályafutása. Az Olympiakosból idő előtt kellett eljönnie, felmerült, hogy horvát szövetségi kapitány lesz, de a hazai edzők részéről olyan ellenállásba ütközött, hogy inkább visszavonta pályázatát.

2006-ban macedón szövetségi kapitánynak nevezték ki, a 2008-as Európa-bajnoki selejtezőn a továbbjutás közelébe sem kerültek (nem mintha erre akár Mourinhóval is lenne esélyük), végül 2009-ben, már a vb-selejtezők közben, lemondott posztjáról.

Az Egyesült Arab Emirátusokba ment pénzt keresni, és minden vágya, hogy a vébén utoljára 1990-ben szereplő válogatottat 2014-ben Brazíliában irányíthassa. Hacsak addig nem jön egy még mesésebb ajánlat egy komolyabb európai klubcsapattól vagy válogatottól.

Katanec addig is figyelemmel kíséri a világbajnokságot. Különösen Észak-Koreára lesz kíváncsi, csapata ugyanis januárban az Ázsia Kupán találkozik a sztálinista válogatottal. (És még két problémás ország válogatottjával, Iránnal és Irakkal.)

Katanec a Delónak elmondta, hogy az egész családjával költözött ki Abu-Dzabiba, jól érzik magukat, de ami ennél fontosabb: kinevezése után új kiválasztási rendszert vezetett be, azóta a válogatott 5-ször győzött, 2-szer ikszelt, és csak egy vereséget szenvedett, a FIFA-világranglistán pedig a 124. helyről a 100.-ra hozta fel a csapatot.

Az Egyesült Arab Emírségek válogatottja június 5-én Szlovénia világbajnoki csoportellenfelével, Algériával játszik barátságos meccset. Katanec, mint mondta, megosztja tapasztalatait Matjez Kekkel, akinek egyúttal sok is sikert kíván.

4 komment

Címkék: történelem algéria egyesült arab emírségek szlovén foci srecko katanec

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr202029906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hefe 2010.05.25. 18:37:57

ha ilyen tempoban haladnak az egyesult arabok (mar 100. helyen vannak a vilagranglistan), akkor hamarosan beeloznek majd bennunket is.

Bagradjan 2010.05.25. 20:23:48

Mit kívánt? Sok is sikert?

nyakörv 2010.05.25. 21:50:52

azt hittem Izraellel és Afganisztánnal
süti beállítások módosítása