Szlovénia–Új-Zéland 3-1 (3-1)

Kek szövetségi kapitány semmit sem bíz a véletlenre. Gyakorlatilag ugyanazt a csapatot küldte pályára az Új-Zéland elleni utolsó vb-előkészületi meccsen, mint a selejtezők idején. Egy helyen volt változás. A szalaghúzódásával a napokban a bochumi klinikát is megjárt Zlatko Dedic csak csere volt, így beverekedte magát a kezdőbe az a Zlatan Ljubijankic, aki a vb-selejtezőkön csak egyszer volt kezdő, San Marino ellen odahaza, és rögtön gólt is lőtt. És hogy miért pont Új-Zéland ellen játszottunk? Kek kapitány szerint hasonló stílusban játszanak, mint az amerikaiak, akikkel június 18-án játsszuk második csoportmeccsünket. A jól bevált 4-4-2-ben álltunk fel:

S. Handanovic &ndah; Brecko (helyette Ilic a 76. percben), Cesar, Suler, Jokic; Koren, Radoslavljevic (helyette Krhin a 78. percben), Kirm (helyette Matavz a 84. percben), Birsa (helyette Komac a 79. percben); Ljubijankic (helyette Dedic a 12. percben). Novakovic (helyette Pecnik a 61. percben).

A kispadon ült Handanovic J., Dzinic, Ilic, Pecnik, Dedic, Krhin, Filekovic, Komac, Stevanovic, Mavric, Rozic, Matavz.

Az edzőtáborban tapasztalt szuper hangulat megőrzése, a több mint 10 ezer néző kiszolgálása, és leendő ellenfeleink kétségbe ejtése miatt fontos volt egy nagyarányú győzelem a pár napja a szerbek felett diadalmaskodó Új-Zéland ellen. Nos, a győzelem megvan, bár lehetett volna nagyobb arányú is. Sérültünk is lett, de a mindenkori szlovén válogatott góllövőlista eleje is másképp fest péntek estétől.

Csatáraink hullanak, mint a legyek. Nem elég, hogy szegény Dedic a szalagjaival küzd, a 12. percben máris megsérült Ljubijankic, aki helyett Kek kapitány bátran a lábadozó Dedicet küldte pályára. Ebből baj lehetett volna, de nem lett, Dedic gond nélkül végigjátszotta a meccset. A cserénél már 1-0-ra vezettünk, Novakovic (róla írtuk, hogy a vébé gólkirálya lehet) szabadrúgásból 30 méterről pazarul csavart a jobb fölső sarokba a 7. percben.

Fallon a 20. percben már egyenlített is, egy visszafejelt labdát lőtt egyből Samir Handanovic kapujába. Az új-zélandi akciónál Brecko lehetett volna határozottabb.

Tíz perccel később Winston Reid követett el szabálytalanságot Novakovic ellen jó 20 méterre a kaputól. A szabadrúgást maga Novakovic lőtte, ezúttal a bal alsó sarokba, 2-1. Történelmi gól volt, ezzel ugyanis Novakovic a szlovén válogatott góllövőlistáján beérte a 2000-es Eb-n is játszó második helyezettet, a 16 gólos Saso Udovicot. Az első helyezett, a 35 gólos Zlatko Zahovic, ki más, egyelőre beláthatatlan távolságra van. A 61. percig lehetett reménykedni abban, hogy Novakovic tisztán második lesz azon a góllövőlistán, amikor Kek kapitány lecserélte.

Ekkor már 3-1 volt nekünk, mivel az első félidő végén egy kapusról kipattanó labdát a Krakkóban játszó Andraz Kirm közelről kotort a hálóba.

A második félidőben sok volt a csere mindkét oldalon, az eredmény már nem változott. A közönség hullámzott boldogságában, a szlovének különféle taktikai variációkkal próbálkoztak. Negyedszer lépett pályára a válogatottban az Inter nagycsapatában tavaly ősszel bajnoki meccsen is bemutatkozó Rene Krhin, és először volt válogatott a 21 éves, de már három éve a holland Groningben játszó Tim Matavz. Nagy tehetség, a Svédországban játszó Miran Burgicot szorította ki a keretből, ebben a bajnokságban 25 meccsen 10 gólt lőtt.

Szólj hozzá!

Címkék: új zéland maribor szlovén foci milivoje novakovic saso udovic andraz kirm tim matavz zlatan ljubijankic

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr932057692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása