A szlovén keret tagjai, 5. rész: Bostjan Cesar

Ideje végre megismerkednünk a szlovén válogatott védőivel is. Kezdjük Bostjan Cesarral, a szlovén válogatott védelmének oszlopával, akiről Kek szövetségi kapitány azt mondta: az európai nagycsapatok meg fognak lepődni, mennyira nagy játékos.

A szlovén keret

Kapusok: Samir Handanovic (Udinese), Jasmin Handanovic (Mantova), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam)

Védők: Bojan Jokic (Chievo), Marko Suler (Gent), Bostjan Cesar (Grenoble), Branko Ilic (Lokomotiv Moszkva), Matej Mavric (Koblenz), Dejan Kelhar (Cercle Bruges), Elvedin Dzinic (Maribor), Miso Brecko (1. FC Köln), Suad Filekovic (Maribor)

Középpályások: Andraz Kirm (Wisla Krakow), Andrej Komac (Maccabi Tel-Aviv), Rene Krhin (Internazionale), Mirnes Sisic (Giannina), Darjan Matic (Rapid Bucuresti), Dalibor Stevanovic (Vitesse Arnhem), Robert Koren (West Bromwich Albion), Aleksander Radosavljevic (Larissza), Valter Birsa (Auxerre)

Csatárok: Milivoje Novakovic (1. FC Köln), Zlatko Dedic (VfL Bochum), Zlatan Ljubijankic (Gent), Nejc Pecnik (Nacional), Tim Matavz (Groningen)

Bostjan Cesarnál csak Robert Koren volt többször válogatott a keretből. (Koren 45-ször, Cezar 41-szer.) A vébéselejtezőkön csak a csehek elleni idehenbeli és a lengyelek elleni otthoni meccsen nem játszott, a többit végighajtotta.

2003-ban volt először válogatott, azóta folyamatosan játszik. A 2006-os vébé első selejtezőmeccsén az ő góljával vertük Olaszországot; fájdalom: mi nem jutottunk ki a vébére, az olaszok világbajnokok lettek. Cesar még két gólt lőtt a válogatottban: Belorussziának a 4-2-re elvesztett 2006-os vb-selejtezőn és Katarnak a 4-1-re megnyert idei barátságos meccsen. Íme, a későbbi világbajnoknak fejelt Cesar-gól:

Az Olimpija Ljubljana ificsapatából már 2000-ben leigazolta a térség szupercsapata, a Dinamo Zagreb, majd öt év múlva elvitte őt a Marseille, ahol pechje volt: rögtön az elején súlyos fejsérülést szenvedett, sokáig nem játszhatott. 2007-ben kölcsönjátékosként egy évig Robert Koren csapattársa volt Birminghamben, a WBA-nál, majd 2009 januárjában a Grenoble igazolta le, szívesen ment, mivel keveset játszott a Marseille-ben. Az idény végén a Grenoble simán benn maradt, a következő évben viszont: a Marseille 1992 után újra bajnok lett, a Grenoble pedig simábban esett ki a francia első ligából, mint a Diósgyőr az NB I.-ből.

Cesar legalább rendszeresen játszott Mehmed Bazdarevic csapatában. (Emlékeznek még rá? A Videoton elleni 1985-ös UEFA-kupameccsen a Zeljeznicar spílere volt a göndör játékmester. Most így néz ki) Első és utolsó grenoble-i gólját a későbbi bajnok Bordeaux-nak lőtte még 2009 elején.

Igen, az utolsót, mivel pár napja leigazolta az olasz A ligás Chievo, ahol az ott kölcsönben lévő Bojan Jokic lehet a csapattársa. Az a Jokic, akit a Sochaux adott kölcsön a veronai csapatnak, és aki mellette játszik a szlovén válogatott védelmében.

A vébéesélyekről annyit mondott, hogy a csoport favoritja Anglia, de az USA-val és Algériával harcban lesznek a második helyért.

Bostjan CESAR

Ljubljana, 1982. 07. 09.

Posztja: hátvéd

A 2009/10-es szezonban a Grenoble-ben 25 bajnoki meccsen játszott.

Vb-selejtezők: 12 meccsből 10-en kezdő volt, és az elsőtől az utolsó percig játszott.

Legnagyobb sikerei: kijutás a 2010-es vb-re; győztes gól Olaszország ellen a 2004-es vb-selejtezőn; kétszeres horvát bajnok (2001, 2002); feljutás a WBA-val a Premier League-ba 2008-ban.

Mit várhatunk tőle a vb-n? Az összes meccsen kezdő lesz. Feldobhatja, hogy a Grenoble-lal való kiesés ellenére rögtön talált magának első ligás csapatot.

Szólj hozzá!

Címkék: chievo grenoble szlovén foci bostjan cesar

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr132034148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása