A szlovén keret tagjai, 8. rész: Jasmin Handanovic

Bár a 32 éves Jasmin még unokaöccsénél, Samirnál is nagyobbra nőtt (196 centiméter, 98 kiló), mégsem tudott befutni nagy karriert, bizonyos szempontból vébé-kerettagsága is meglepetés. Hogy mást ne mondjunk: egy kieső olasz B-ligás csapatban véd, de csak hébe-hóba. Igaz, amikor igazán nagy szükség volt rá a válogatottban, akkor hibátlanul védett.

A szlovén keret

Kapusok: Samir Handanovic (Udinese), Jasmin Handanovic (Mantova), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam)

Védők: Bojan Jokic (Chievo), Marko Suler (Gent), Bostjan Cesar (Grenoble), Branko Ilic (Lokomotiv Moszkva), Matej Mavric (Koblenz), Dejan Kelhar (Cercle Bruges), Elvedin Dzinic (Maribor), Miso Brecko (1. FC Köln), Suad Filekovic (Maribor)

Középpályások: Andraz Kirm (Wisla Krakow), Andrej Komac (Maccabi Tel-Aviv), Rene Krhin (Internazionale), Mirnes Sisic (Giannina), Darjan Matic (Rapid Bucuresti), Dalibor Stevanovic (Vitesse Arnhem), Robert Koren (West Bromwich Albion), Aleksander Radosavljevic (Larissza), Valter Birsa (Auxerre)

Csatárok: Milivoje Novakovic (1. FC Köln), Zlatko Dedic (VfL Bochum), Zlatan Ljubijankic (Gent), Nejc Pecnik (Nacional), Tim Matavz (Groningen)

Jasmin Handanovic Bosznia-Hercegovina ellen volt válogatott először 2008 novemberében, meglehetősen későn, harminc évesen. Kapott is rögtön négy gólt a tét nélküli barátságos meccsen. Az első négy vb-selejtezőn még kerettag sem volt, majd a csehek elleni hazai és az észak-írek elleni idegenbeli meccsen elfoglalhatta a kapuban unokatestvére helyét, és majdnem hibátlanul védett. Észak-Írországban 1-0-s vereség, a csehek ellen 0-0 lett a vége, majd visszajött Samir, és Jasmin már csak a két pótselejtezőn ült a kispadon.

Jasmin Handanovic későn érő típus – ami egy kapusnál nem meglepő –, de mintha soha nem ért volna be igazán. 18 évesen került az Olimpija Ljubljana keretébe, majd leigazolta a most ismét az első ligába jutott Triglav Kranj, és nyolc meccsen védett a szezon végén kiesett csapatban.

Visszakerült az Olimpijába, ahol három év alatt egy bajnokin védett.

Az idei bajnok Koper 2005-ben leigazolta Jasmin Hasanovicot, itt végre védett, és két év alatt két kupagyőzelmet ünnepelhetett.

2007-ben az olasz B-ligás se íze, se bűze Mantovában ment, ahol előbb a 9., majd a 13. helyen végzett, idén pedig kiesett. Az első évben 11 meccsen védett, a másodikban 40-en, most pedig csak 16-on, vagyis kevesebb, mint a meccsek felén. Ezzel együtt történelmet ír vb-kerettagságával. Utoljára ugyanis 1962-ben volt világbajnokságon (a chilein) Mantova-játékos, az olasz Angelo Sormani és Anton Alleman.

Erőssége, hogy magabiztosan és jól jön ki a beadásokra, ami a termete miatt nem meglepő. Persze van, amikor nem:

Jasmin HANDANOVIC

Kranj, 1978. 01. 28.

Posztja: kapus

A 2009/10-es szezonban a Serie B-ban 16 meccsen védett.

Vb-selejtezők: 12 meccsből két meccsen védett.

Legnagyobb sikerei: kijutás a 2010-es vb-re.

Mit várhatunk tőle a vb-n? A meccsek előtt jól bemelegíti majd unokatestvérét, Samirt. Alighanem mindenki akkor lesz a legnyugodtabb, ha a vébén nem kell beszállnia.

3 komment

Címkék: mantova szlovén foci jasmin handanovic

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr392045398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Žďárský 2010.06.01. 16:42:02

Ekkora a kapushiány, hogy ezt a figurát kellett beválogatni? Ott van Ermin Hasić a Koperből vagy Marko Ranilovič a Mariborból. Annyira gyengék lennének? Oké, hogy a szlovén bajnokság pont olyan gyenge, mint a mienk, de azért pár játékos képviselhetné a hazai csapatokat is. Ezzel a Handanovič-csal sokan felérnének...

Tóth-Szenesi Attila · http://hejszlovenek.blog.hu/ 2010.06.01. 16:50:39

@Свобода: én se értem. Talán az unokabátyó protezsálta be?

Pacho · http://pacho.blog.hu 2010.06.01. 17:13:52

Úgy hívják hogy Jázmin?:) Vagy ez bevett férfinév délnyugaton? Mert ugyebár van ahol a Bela női név.:)
süti beállítások módosítása