A szlovén keret tagjai, 9. rész: Zlatko Dedic

Nagy gondban van Kek szövetségi kapitány, mivel könnyen lehet, hogy nem számíthat egyik alapemberére, Zlatko Dedicre. A csatár Bochumba utazott kivizsgálásra, ez nem jó jel tíz nappal az első vb-meccs előtt. Dedic az elmúlt idényben nem kényeztette el klubjának, a Bochumnak a híveit: a csapat kiesett az első osztályból, Dedic mindössze öt gólt lőtt.

A szlovén keret

Kapusok: Samir Handanovic (Udinese), Jasmin Handanovic (Mantova), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam)

Védők: Bojan Jokic (Chievo), Marko Suler (Gent), Bostjan Cesar (Grenoble), Branko Ilic (Lokomotiv Moszkva), Matej Mavric (Koblenz), Elvedin Dzinic (Maribor), Miso Brecko (1. FC Köln), Suad Filekovic (Maribor)

Középpályások: Andraz Kirm (Wisla Krakow), Andrej Komac (Maccabi Tel-Aviv), Rene Krhin (Internazionale), Dalibor Stevanovic (Vitesse Arnhem), Robert Koren (West Bromwich Albion), Aleksander Radosavljevic (Larissza), Valter Birsa (Auxerre)

Csatárok: Milivoje Novakovic (1. FC Köln), Zlatko Dedic (VfL Bochum), Zlatan Ljubijankic (Gent), Nejc Pecnik (Nacional), Tim Matavz (Groningen)

A válogatottban viszont minden csodálatos volt. A San Marino elleni hazai meccset kivéve (eltiltását töltötte, mivel előtte taktikai sárga lapot adatott magának) az összes meccsen kezdő volt, és ő küzdötte be az oroszok elleni pótselejtező visszavágóján a mindent eldöntő gólt. Mellesleg az volt az egyetlen meccs, amikor végig a pályán volt. Íme, a gól:

Dedicet Branko Oblak, a valaha volt egyik legjobb szlovén játékos fedezte fel 2004-ben (Oblak a hetvenes évek második Bayern Münchenének volt a tagja, sokszoros jugoszláv válogatott), de öt meccs után kihagyta a keretből. A válogatottba két és fél év elteltével Matjaz Kek hívta be újra.

Ami azt illeti, a válogatottban sem ontja a gólokat, viszont ha gólt lő, akkor azok elképesztően fontosak. Wroclawban a lengyelek ellen egyenlített (1-1 lett a vége), odahaza pedig ugyancsak a lengyelek ellen szerezte az elsőt, a vége 3-0 lett. A lengyelek elleni egyenlítés:

Dedic a szlovén válogatott azon kevés tagjainak egyike, aki nem a szlovén területen született. Bihacban, Bosznia-Hercegovinában látta meg a napvilágot, de gyermekkorát már Koper mellett töltötte. (A keretből egyébként még mindenki Jugoszlávia fennállása idején született, várni kell még egy-két évet, hogy pályára lépjen az első, már a független szlovén államban született labdarúgó.)

Karrierje is a most bajnoki címet szerzett Koperben indult 17 évesen, innen rögtön elvitte a Parma, de nem váltotta meg a világot: öt év alatt 16 bajnokin játszott, közben kölcsönben volt a B-ligás Empoliban és a Cremonesében. 2007-ben leigazolta a B-ligás Frosinone, ez már testhezállóbb csapat volt 63 meccsen 16 gólt szerzett, és kölcsönjátékosként a Piacenzát is megjárta.

Olaszországból igazolták tavaly a Ruhr-vidékre, a Bochumba, és Dedictől, mindenestől rögtön ki is zuhantak a Bundesliga II-be. Van még ideje javítani, szerződése 2012 nyaráig köti Bochumba.

Zlatko DEDIC

Kranj, 1984. 10. 05.

Posztja: csatár

A 2009/10-es szezonban a Bundesliga I-es Bochumban 27 meccsen öt gólt lőtt.

Vb-selejtezők: 12 meccsből tizenegyen kezdő volt.

Legnagyobb sikerei: kijutás a 2010-es vb-re; gól az oroszok elleni pótselejtezőn.

Mit várhatunk tőle a vb-n? Nagy kérdés, hogy rendbe jön-e a sérülése, játszik-e majd egyáltalán. Ha igen, akkor egy-két gól összejöhet neki, közelről, állítgatás nélkül lövi a kapuba a Novakovictól vagy Korentől kapott toláros labdát. Dedic személyes célja lehet a vébén, hogy el tudja magát adni egy első ligás csapatba, ne kelljen a Bundesliga II-ben kezdenie a 2010-11-es szezont.

Szólj hozzá!

Címkék: bochum szlovén foci zlatko dedic

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr312053287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása