A szlovén keret tagjai, 7. rész: Samir Handanovic

Ha már a szombati edzőmeccs után ilyen jól összekevertem a Handanovicokat, akkor az a minimum, hogy a játékosok bemutatását Samirral, a fiatalabb Handanoviccsal, a válogatott elsőszámú kapusával folytassam. Igen, a szlovén válogatott három kapusából kettő Handanovic, unokatestvérek.

A szlovén keret

Kapusok: Samir Handanovic (Udinese), Jasmin Handanovic (Mantova), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam)

Védők: Bojan Jokic (Chievo), Marko Suler (Gent), Bostjan Cesar (Grenoble), Branko Ilic (Lokomotiv Moszkva), Matej Mavric (Koblenz), Dejan Kelhar (Cercle Bruges), Elvedin Dzinic (Maribor), Miso Brecko (1. FC Köln), Suad Filekovic (Maribor)

Középpályások: Andraz Kirm (Wisla Krakow), Andrej Komac (Maccabi Tel-Aviv), Rene Krhin (Internazionale), Mirnes Sisic (Giannina), Darjan Matic (Rapid Bucuresti), Dalibor Stevanovic (Vitesse Arnhem), Robert Koren (West Bromwich Albion), Aleksander Radosavljevic (Larissza), Valter Birsa (Auxerre)

Csatárok: Milivoje Novakovic (1. FC Köln), Zlatko Dedic (VfL Bochum), Zlatan Ljubijankic (Gent), Nejc Pecnik (Nacional), Tim Matavz (Groningen)

A 25 éves Samir Handanovic 38 válogatottságon van túl, és jó eséllyel szárnyalja túl a csúcstartó Zlatko Zahovic 80-szoros válogatottságát. A válogatott gerincét alkotja a védő Bostjan Cesarral, a középpályás Robert Korennel és a csatár Milivoje Novakoviccsal. Ha mind a négyen játszhatnak, akkor nagyon nehéz megállítani ezt a szlovén válogatottat.

A selejtezőkön a csehek és az észak-írek elleni meccsek kivételével az összesen játszott, de az igazán nagy teljesítményt az oroszok elleni pótselejtezőn nyújtotta. A moszkvai 1-2-n és a maribori 1-0-n is a mezőny legjobbja volt. Ha egyszerűsíteni akarunk – bár nem szeretjük az egyszerűsítéseket – neki köszönhető a 2010-es vébé szereplés.

Bátor kapus, 192 centijével és 90 kilójával van is mire bátornak lenni. Látványos vetődésekre képes, emellett híres 11-es ölő. Csendben jegyezzük meg viszont, hogy a beadásokat el-elvéti, néha még az is előfordul, hogy rossz helyre öklözi ki a labdát.

Itt van egy kis összeállítás arról, miért is kellőt a világ legnagyobb kapusai között emlegetnünk (az oroszok elleni védései a videó végén):

Samir Handanovic az újonc Domzalében bukkant fel a 2003-04-es szezonban, 19 éves volt akkor mindössze, mégis hét szlovén bajnoki védett. Nyáron elvitte az Udinese, de nemigen kapott lehetőséget (egy 20-21 éves kapusnál ez érthető), és Trevisóban, Riminiben és a Laziónál volt kölcsönben, ahol két év alatt több mint negyven meccset játszott, legtöbbet Riminiben.

Az Udinese 2007-ben rendelte vissza, miután Morgan De Sanctis a Sevillába igazolt, és onnantól kezdve kirobbanthatatlan volt. A három szezonban 107 meccset játszott, télen felmerült, hogy nyáron leigazolja a Bayern München vagy a Lyon, de azóta csönd van. Szerződése 2012 nyaráig köti az udinei csapathoz.

Samir HANDANOVIC

Kranj, 1984. 07. 14.

Posztja: kapus

A 2009/10-es szezonban a Serie A-ban 37 meccsen védett.

Vb-selejtezők: 12 meccsből a csehek elleni hazai és az észak-írek elleni idegenbeli meccsen nem ő védett.

Legnagyobb sikerei: kijutás a 2010-es vb-re.

Mit várhatunk tőle a vb-n? Az összes meccsen kezdő lesz. A nagy tét (lásd, oroszok elleni pótselejtezők) feldobják. Harmadik csoportmeccsünkön, az angolok ellen gondban lehet a beadásokkal.

Szólj hozzá!

Címkék: udinese szlovén foci samir handanovic

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr342045067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása