A szlovén keret tagjai, 10. rész: Tim Matavz

Új-Zéland ellen végre bemutatkozott a válogatottban Tim Matavz, aki még csak huszonegy éves, de már 95 felnőttmeccs, és 34 gól áll statisztikai lapján. És a góljai jórészét nem is a szlovén bajnokságban lőtte. Nem túlzás: ő lehet az új Zahovic, akinél több gólt szlovén mezben soha senki sem lőtt, és aki annyi idősen, mint most Matavz, még a vajdasági Nagybecskerek csapatában próbált a kapuba találni – mindhiába.

A szlovén keret

Kapusok: Samir Handanovic (Udinese), Jasmin Handanovic (Mantova), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam)

Védők: Bojan Jokic (Chievo), Marko Suler (Gent), Bostjan Cesar (Grenoble), Branko Ilic (Lokomotiv Moszkva), Matej Mavric (Koblenz), Elvedin Dzinic (Maribor), Miso Brecko (1. FC Köln), Suad Filekovic (Maribor)

Középpályások: Andraz Kirm (Wisla Krakow), Andrej Komac (Maccabi Tel-Aviv), Rene Krhin (Internazionale), Dalibor Stevanovic (Vitesse Arnhem), Robert Koren (West Bromwich Albion), Aleksander Radosavljevic (Larissza), Valter Birsa (Auxerre)

Csatárok: Milivoje Novakovic (1. FC Köln), Zlatko Dedic (VfL Bochum), Zlatan Ljubijankic (Gent), Nejc Pecnik (Nacional), Tim Matavz (Groningen)

Matjaz Kek szövetségi kapitány szerint nem lehet gond az egyébként is fiatal szlovén válogatott utánpótlásával, mivel olyan tehetségek tagjai máris a keretnek, mint az Interben játszó Rene Krhin vagy Tim Matavz.

Matavz ugyanabban az olasz határ menti kis faluban, Sempeter pri Goriciban született, mint a nála két és fél évvel idősebb, az Auxerre-ben játszó Valter Birsa, így a helyi óvodában akár együtt tologathatták a dömpert.

A csatár 17 évesen mutatkozott be a Goricában, és 27 meccsen rögtön 11 gólt rúgott, az UEFA kupában pedig gólt lőtt a macedón Rabotnicskinek, annak a csapatnak, amelyik nem sokkal korábban négyet lőtt a Debrecennek.

A kupameccs után igazolta le a holland Groningen, bár nem sok hiányzott ahhoz, hogy a Fiorentina vigye el. 2007-08-ban a csapat a hetedik helyen végzett, Tim 15 bajnokin gólt nem lőtt, az IJsselmeervogels elleni kupameccsen viszont négyet is. Hogy fejlődjön a következő szezont már kölcsönben a második ligás Emmenben kezdte, itt 15 bajnokin öt gól volt a mérlege.

Visza is rendelte a Groningen, és az elmúlt bajnokságban a nyolcadik helyezett csapatban már-már alapemberré vált, 32 meccsen 13-at lőtt – ezzel házi gólkirály lett –, köztük ilyet, de távoli bombái is voltak, nemcsak ilyen közelről bekotrós:

Szerződését a télen 2012-ig hosszabbították meg, ami a klub részéről jó ötlet volt, mert addig akár nagy pénzt is szakíthatnak érte.

Tim MATAVZ

Kranj, 1989. 01. 13.

Posztja: csatár

A 2009/10-es szezonban a Groningenben 32 bajnokin 13 gólt lőtt.

Vb-selejtezők: A keretbe se kapott meghívást.

Legnagyobb sikerei: szlovén bajnoki ezüstérem a Goricával (2006-07), házi gólkirály Groningenben (2009-10).

Mit várhatunk tőle a vb-n? Néhány percre fog csak beállni a csapatba. Ha az angolok elleni, harmadik csoportmeccsen úgy alakul, hogy az eredménytől függetlenül továbbjutottunk (vagy kiestünk), akkor Matjaz Kek akár kezdőként jelölheti.

2 komment

Címkék: groningen szlovén foci tim matavz

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr332064840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lacek55 2010.06.08. 10:40:47

Na nehogy már hasra kelljen esnem ettől a gyerektől... Dzsudzsák Balázs, ugyanúgy a holland bajnokságban, még több gólt rúgott (+a gólpasszok), egy pöttyet nevesebb klubban mint a Groningen. Ráadásul középpályásként tette mindezt, továbbá az év csapatába is bekerült, no meg a szlovénnal ellentétben a jelenlegi holland liga három legjobb/legértékesebb játékosának egyike.

Leeroy of SMV Design 2010.06.08. 21:52:10

Tedd hozzá: és ezzel a szlovén sráccal ellentétben mégsem lesz kinn a VB-n, mert ő sem tett meg mindent a válogatottért, nem hozta a PSV-formát.
süti beállítások módosítása