A szlovén keret tagjai, 12. rész: Zlatan Ljubijankic

A válogatottban Zlatko Dedic örök cseréje. A június 4-i Új-Zéland elleni felkészülési meccsen viszont kezdő volt (16 válogatott meccse közül ilyen élményben összesen négyszer volt része a csatárnak), de 12 perc után megsérült. Mondanunk sem kell, hogy Zlatko Dedic váltotta. És van még egy párja, a középhátvéd Marko Suler, akivel 2008-ban egyszerre igazoltak Gentbe a szlovén bajnokságból.

A szlovén keret

Kapusok: Samir Handanovic (Udinese), Jasmin Handanovic (Mantova), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam)

Védők: Bojan Jokic (Chievo), Marko Suler (Gent), Bostjan Cesar (Grenoble), Branko Ilic (Lokomotiv Moszkva), Matej Mavric (Koblenz), Elvedin Dzinic (Maribor), Miso Brecko (1. FC Köln), Suad Filekovic (Maribor)

Középpályások: Andraz Kirm (Wisla Krakow), Andrej Komac (Maccabi Tel-Aviv), Rene Krhin (Internazionale), Dalibor Stevanovic (Vitesse Arnhem), Robert Koren (West Bromwich Albion), Aleksander Radosavljevic (Larissza), Valter Birsa (Auxerre)

Csatárok: Milivoje Novakovic (1. FC Köln), Zlatko Dedic (VfL Bochum), Zlatan Ljubijankic (Gent), Nejc Pecnik (Nacional), Tim Matavz (Groningen)

A válogatott vb-selejtezőin egy kivétellel végig a keretben volt, az esetek többségén játszott is, de kezdőként csak a San Marino elleni hazai meccsen. Gólt is szerzett, a másikat Észak-Írországnak lőtte. Mindkét góljával a végeredményt állította be, 5-0, illetve 2-0. Sőt, a válogatottban ezeken kívül még két gólt lőtt, azok is az adott meccs utolsó góljai voltak: Ciprus ellen 1-0 (ez volt az első válogatott meccse), Anglia ellen 1-2. Itt van az angolok elleni szépítés:

Matjaz Kek kinevezésekor már háromszoros válogatott volt, a kapitány azonban majd' egy évig nem számolt vele. Új-Zéland ellen viszont annál nagyobb volt Kek idegessége, hiszen Ljubijankic mostanra első számú cserecsatárrá küzdötte fel magát. Úgy tűnik, hogy az Algéria elleni vasárnapi meccsen már játszhat – persze, szigorúan csak csereként.

2002 és 2008 között a Domzalében játszott, 155 meccsen 43 gólt szerzett, kétszer bajnok lett a csapattal. 2007-ben az év játékosának választották, ekkor figyeltek fel rá külföldön. Az Espanol akarta leigazolni, végül a belga Genthez került Marko Sulerrel együtt. Legutóbb második helyen végeztek csapatukkal. Itt egy Anderlechtnek lőtt Ljubijankic-gól. A másodikat szlovén csapattársa, Suler szerezte.

Ljubijankic a nagy küzdők közé tartozik, soha nem duzzog, ha lecserélik. A világbajnokság után – habár még élő szerződése van a Genttel – a spanyol vagy más, a belgánál nevesebb bajnokságban folytathatja pályafutását.

Zlatan LJUBIJANKIC

Ljubljana, 1983. 12. 15.

Posztja: csatár

A 2009/10-es szezonban a Gentben 32 bajnoki meccsen lépett pályára, öt gólt lőtt.

Vb-selejtezők: A 12-ből 8 meccsen játszott, többnyire csereként. Csak egyszer nem volt tagja a keretnek.

Legnagyobb sikerei: kijutás a vébére, szlovén bajnoki aranyérem a Domzalével (2007, 2008), belga bajnoki ezüstérem a Genttel (2010).

Mit várhatunk tőle a vb-n? Zlatko Dedic cseréje lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: gent szlovén foci zlatan ljubijankic

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr42072993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása