A szlovén keret tagjai, 13. rész: Nejc Pecnik

Sorsdöntő gólok szerzésében nincs vetélytársa a 24 éves játékosnak, bár sok lehetőséget még nem kapott Matjaz Kek szövetségi kapitánytól. A csatárként és támadó középpályásként is bevethető játékosnak a testvére is válogatott futballista volt, de csak négyszer lépett pályára.

A szlovén keret

Kapusok: Samir Handanovic (Udinese), Jasmin Handanovic (Mantova), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam)

Védők: Bojan Jokic (Chievo), Marko Suler (Gent), Bostjan Cesar (Grenoble), Branko Ilic (Lokomotiv Moszkva), Matej Mavric (Koblenz), Elvedin Dzinic (Maribor), Miso Brecko (1. FC Köln), Suad Filekovic (Maribor)

Középpályások: Andraz Kirm (Wisla Krakow), Andrej Komac (Maccabi Tel-Aviv), Rene Krhin (Internazionale), Dalibor Stevanovic (Vitesse Arnhem), Robert Koren (West Bromwich Albion), Aleksander Radosavljevic (Larissza), Valter Birsa (Auxerre)

Csatárok: Milivoje Novakovic (1. FC Köln), Zlatko Dedic (VfL Bochum), Zlatan Ljubijankic (Gent), Nejc Pecnik (Nacional), Tim Matavz (Groningen)

Pecniket rögtön a mélyvízbe dobta a kapitány. Az észak-írek elleni vb-selejtezőn kapott 13 percet, majd egy félidőt San Marino, és egy percet a lengyelek ellen. Ekkor jött a szlovákok elleni pozsonyi meccs, aminek a tétje az volt, hogy versenyben maradjunk a továbbjutásért. Nos, Pecnik lőtte a győzelmet bebiztosító második gólt a teljesen kitámadó szlovákok ellen, íme:

És még nem volt vége. Az oroszok elleni pótselejtező moszkvai első meccsén 0-2-nál már minden veszni látszott, amikor a 82. percben beállt Pecnik, a 87. percben pedig egy, a kapusról kipattanó labdát befejelt az üres kapuba, íme:

A legtöbb szlovén válogatotthoz hasonlóan ő is rendkívül korán, 16 évesen bemutatkozott a szlovén első ligában. (Ez az egyik legnagyobb különbség a szlovén és a magyar klubvezetők, edzők hozzáállása között: nálunk nagy szó, ha 16-17 éves valaki NB I-es meccset játszhat, Szlovéniában viszont megszokott. Igaz, jóval kevesebb ott a légiós, mint nálunk.) A Celjében 2002 és 2009 között 119 meccsen 21 gólt szerzett, a 2007-08-as szezonban pedig még házi gólkirály is volt 14 góllal.

A Celjéből kölcsönkapta a Sparta Prága, de ott nem váltotta be a reményeket, majd leigazolta őt a portugál Madeira szigetének egyik csapata, a legutóbb hetedik helyen végzett Nacional. Itt övé a 10-es számú mez, 27 meccsen két gólt szerzett. A meccsek nagyjából felén csereként jutott szóhoz, átlagban 63 percet játszott meccsenként, ami igazán nem rossz.

Ja, és azon kevés focisták közé tartozik, akihez még himnuszt is írtak, ő a szlovén Rambo:

Nejc PECNIK

Dravograd, 1986. 01. 03.

Posztja: támadó középpályás, csatár

A 2009/10-es szezonban a Nacionalban 27 bajnoki meccsen lépett pályára, két gólt lőtt.

Vb-selejtezők: A 12-ből 6 meccsen játszott, összesen pont kilencven percet, ez idő alatt két gólt lőtt.

Legnagyobb sikerei: kijutás a vébére, szlovén kupagyőztes a Celjével (2010).

Mit várhatunk tőle a vb-n? Ljubljankic, az első számú cserecsatár mellett valószínűleg csak akkor jut szóhoz, ha hátrányba kerül a válogatott. Nem kizárt, hogy újabb sorsdöntő góllal növeli a meglévő góljai számát.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: nacional szlovén foci nejc pecnik

A bejegyzés trackback címe:

https://hejszlovenek.blog.hu/api/trackback/id/tr712074104

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Labdarúgó világbajnokság (aka Foci VB) 2010.06.11. 16:17:53

A labdarúgás a földgolyóbis legnépszerűbb játéka, amit annak köszönhet, hogy csak bogyó kell hozzá - amiről jól tudjuk miképp készül -, meg egy placc, ahol rúgni lehet. Erre utal az elnevezése is, bár amerikaiul soccernek hívják, am...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása