Szlovénia–Anglia 0-1 (online közvetítés)

15:21 Az előző, USA elleni meccset azzal tettük vonzóbbá, hogy szlovéndrukker meztelen nőt mutattunk a drága olvasóknak. Jogos tiltakozást küldött azonban a Feminista Futballszurkolók Szövetsége, hogy a nő olvasókat ez mélységesen sérti. Ezennel ígérjük: ha Anglia ellen gólt szerzünk, akkor bemutatjuk a független Szlovénia legnagyobb futballistenének, a gólcsúcsot és a válogatottsági csúcsot is tartó Zlatko Zahovic lapunk birtokába jutott meztelen képét. Most bemutatjuk az istent felöltözve, a Valencia mezében:

15:23 A meccs beharangozóját itt elolvashatják>>>

15:25 A lényeg: A csoportunkból még bárki továbbjuthat. Nézzük, milyen feltételek kellenek a szlovének továbbjutásához:

1. Szlovénia kikap: hipotetikus feltételezés, de azért nézzük meg. Továbbjutunk, ha az USA és Algéria döntetlent játszik vagy az USA kikap Algériától.

2. Szlovénia döntetlent játszik vagy nyer: továbbjutunk, és kész.

15:37 A középső védő Marko Suler vállalja a játékot. A kezdőcsapatban semmi meglepetés: Samir Handanovic – Miso Brecko, Marko Suler, Bostjan Cesar, Bojan Jokic – Valter Birsa, Robert Koren, Andraz Kirm, Alexander Radosavljevic – Milivoje Novakovic, Zlatan Ljubijankic.

15:40 A szlovén sajtó reményei szerint ez a cunami viszi el az angol válogatottat:

15:43 Az angolokkal utoljára 1958-ban esett meg az a szégyen, hogy már a csoportkörben kiesett. Brazília első helyen ment tovább, a szovjeteknek pedig jobb volt a gólarányuk az angoloknál. Az utolsó Anglia lett.

15:53 Végre jönnek ki a fiúk a kezdésre. "Kdor ne skače ni slovenec, hej hej hej!" Azaz: "Ki nem ugrál, nem is szlovén, hej, hej!".

15:54 A szlovén himnusz megy. A szöveget France Preseren, szlovén nemzeti költő, Petőfi kortársa írta, fordítota Tandori Dezső. Éljenek mind a népek, / kik várják a nagy napot, / mely a földkerekségnek / hoz békésebb virradatot. / Mennyi rab / lesz szabad / és jó szomszéd a nap alatt!

15:59 Az idő szuper, 20 fok van, süt a nap.

16:00 Matjaz Kek szövetségi kapitány utolsó, meccs előtti nyilatkozata: Angliának muszáj lenne a nyolcaddöntőbe jutni, mi csak szeretnénk. Ha sikerülne, akkor az egy őrületes siker lenne.

16:06 Birsáé volt a meccs első helyzete. Az előző meccsen már megmutatta, hogy képes harmincról gólt lőni (no meg korábban a szlovákoknak is rúgott már távolról gólt). Most lecsúszott, nem baj Valter, gyerünk.

16:08 Birsa különben az Auxerre-ben játszik, BL-helyen végzett a franciákkal. Sokan még az agyonsztárolt Korennél is jobbnak tartják. Bővebben itt>>>

16:10 A szlovének első nagy mentését a chievós balhátvéd, Bojan Jokic mutatja be.

16:12 A másik csoportmeccs, az Algéria-USA is 0-0, így a csport állása most: 1. Szlovénia 5 pont, 2. USA 3 pont, 3. Anglia 3 pont, 4. Algéria 2 pont. Igazán vége lehetne már.

16:16 Handanovic is védett már egy nagyot. Aggasztó, hogy nem nagyon támadunk. Annyira azért nem gyöngék az angolok, hogy egy 0-0-ban bízzunk.

16:17 Korennek kell menteni, hogy ne legyen gól egy Rooney-lövést. Atyavilág. Ahelyett, hogy a támadásokkal foglalkozna.

16:19 Végre valami, Ljubijankic szögletet harcol ki, Bostjan Cesar meg majdnem gólt lőtt belőle. Őt fűti leginkább a visszavágás vágya az angolok ellen. Az őszi barátságos meccsen Wayne Rooney indult egy beadásra, amikor úgy dobta fel magát a 16-oson belül, hogy magával rántotta az őt fogó Bostjan Cesart is.A bíró az esést megette, 11-est ítélt az angoloknak, amit Lampard be is lőtt. Ráadásul a könyöksérülést szenvedett Cesart le kellett cserélni, és nem játszhatott a lengyelek elleni vb-selejtezőn sem.

16:22 Gólt lőttek az angolok, Marko Sulert előzte meg Defoe.

16:23 Angol gólra nem készültünk, nem tudom, most mit kéne mutatnunk.

16:26 Suler volt egyébként az legbizonytalanabb védő az előző meccseken, Amerika ellen ráadásul bordasérülést szenvedett, úgy volt, hogy Mavric kezdhet helyette.

16:27 Idézünk magunktól. A vébé előtt ezt írtuk Sulerről (bár nem akarjuk a nyakába varrni, hogy mekkora slamasztikában vagyunk): "Azt vetik a szemére, hogy hajlamos kiengedni, mentalitása inkább a Balkánt, mintsem a Beneluxot idézi."

16:28 Nem baj, hajrá Szlovénia!

16:30 Az angolokat beindította a gól, az egész vébén nem volt eddig ennyi helyzetük, széjjel szedik a védelmünket, akkor kerülnek helyzetbe, amikor akarnak. De Handanovic állja a sarat.

16:31 Nincs veszve semmi. A csoport állása: 1. Anglia 5 pont, 2. Szlovénia 4 pont, 3. USA 3 pont, 4. Algéria 2 pont. Hírlik, hogy a másik meccsen Amerika megint lőtt egy szabályos gólt (mint nekünk pénteken), amit nem adott meg a bíró. Amúgy a szlovén-USA mali bíróját már hazaküldték.

16:35 Brecko ment nagyot, majdnem öngól lett, de ha nem avatkozik be, akkor Rooney 3 méterről lőhetett volna. Ej, ej, fiúk, gyerünk.

16:36 Az amerikaiak közben az üres kapu fölé nőnek, húúúú. lehet, hogy inkább azt kéne nézni, és kiszurkolni az ikszet? Nem, nem adjuk fel, egy szlovén soha nem adja föl. Hogy nemzeti költőnket, France Preserent idézzük: Az embert sors legyőzi, / de él az emberiség!

16:39 A vébén most először vagyunk hátrányban. Szar érzés.

16:40 Jokic kap sárgát, nem játszhat a következő meccsen. (MERT LESZ KÖVETKEZŐ MECCS, LENNIE KELL!!!)

16:41 Birsa szabadrúgása a sorfalon megpattant, James védett, de feleslegesen, mert Novakovic lesen volt.

16:43 Ha már Novakovic: ő az egyik nagy csalódás. Gólokat vártunk tőle. Vagy legalábbis nagyobb aktivitást. Bízzunk benne, hogy még ezen a meccsen betalál.

16:46 Az első félidő végén tehát 1-0-ra vezet Anglia, de ami a lényeg: továbbjutásra állunk, hála az USA-Algéria 0-0-jának. 1. Anglia 5 pont, 2. Szlovénia 4 pont, 3. USA 3 pont, 4. Algéria 2 pont. Jöhet a szünet.

17:00 Elkezdődött a második félidő. Hihetetlen szerencsétlenkedést mutatunk be, szöglet után majdnem gólt kapunk.

17:02 Na, Johnson végre kapott egy sárgát, sokkal korábban kellett volna már adni neki.

17:04 Lesgólt lőttek az angolok, ennek ellenére durván kigurigáztak minket.

17:06 A szlovén vezetés hírére Algéria feltámadhat a másik meccsen. Így még ők is továbbjuthatnak.

17:08 Gerrard és Rooney úgy megy át a védelmünkön, mintha valami ificsapat volnánk.

17:09 Birsa szabadrúgása 37 méterről. Íveli, nem lövi, Novakovic viszont nem indul be, sőt, még mintha ő mutogatna Birsának. Gyerekek, hol a legendás csapategység?

17:12 Handanovic védte Terry fejesét. A mezőny embere (ha az angolokat nem számítjuk).

17:13 Rooney kapufát lő. Kész. Már öt is lehetne, csoda, hogy csak egy.

17:14 A másik meccsen az amerikaiak közben kapufát lőnek, atyavilág.

17:15 De Algéria-USA még mindig 0-0, vagyis továbbjutásra állunk: 1. Anglia 5 pont, 2. Szlovénia 4 pont, 3. USA 3 pont, 4. Algéria 2 pont.

17:17 Ljubijankic-Dedic csere. Régen mindig Dedic kezdett, de volt egy sérülése májusban az edzőtáborban. Még Bochumba is elrepült (ott játszik), hogy rendbe tegyék a szalagjait. Gyerünk, Dedic! (Bár csatárként nehéz a dolga, ha a középpályáról nem kap labdákat.)

17:19 Megvan, hogy miért vagyunk ilyen szarok. Tartalékolunk a nyolcaddöntőre.

17:20 David James, az angol kapus pályafutását (sajnos) már hosszú évek óta figyelem, mivel ugyanazon a napon született, mint én.

17.22 Feltámadás! Öt másodpercen belül lőtt Novakovic emberbe, a kipattanót Dedic lőtte, de beleléptek, végül Birsa lőtt mellé. "Kdor ne skače ni slovenec, hej hej hej!"

17:27 Rooney, a szlovén közellenség lejön. Legalább gólt nem lőtt. Anglia visszaáll, az előző szlovén tüzijáték megijesztette Capellót.

17:33 Az MTV kommentátora arról beszél, hogy az angolok már továbbjutottak, trallala, pedig csak egy gólt kéne találnia Szlovéniának, és Anglia kiesik. (És erre esély is volt, lásd 17:22) Közben meg a tévében imádkozó angolokat mutatnak a nézőtéren.

17:36 A középpályás Kirm helyett a csatár Matavz állt be. Adja az isten, hogy a Groningen 21 éves csatára betaláljon. Matavzról bővebben itt>>>

17:39 Hat perc van hátra, Algéria-USA még mindig 0-0, vagyis továbbjutásra állunk: 1. Anglia 5 pont, 2. Szlovénia 4 pont, 3. USA 3 pont, 4. Algéria 2 pont.

17:44 Ha tényleg 0-0 lesz az Algéria-USA meccs vége, és nagyon úgy néz ki, akkor Szlovénia lenne az egyedüli csapat, amelyik gólt tudott lőni nekik.

17:45 Na, most meg majdnem gólt lőttünk. Még két perc van a hosszabbításból.

17:48 Vége, nincs tovább. Az USA a hosszabbítás utolsó perceiben gólt lőtt Algériának. Kiestünk. A csoport végeredménye: 1. USA 5 pont, 2. Anglia 5 pont, 3. Szlovénia 4 pont, 4. Algéria 1 pont.

17:51 2002 után megint nenm sikerült továbbjutni. Mást most is nem is nagyon tudok mondani. Azért szeressék a szlovéneket, szeressék Szlovéniát.

13 komment

Címkék: anglia online közvetítés szlovén foci

Nem éppen barátságos címlappal jelent meg a mai Ekipa, a szlovén Nemzeti Sport. A címoldal szlovén cunamit vizionál, amely elmossa az évszázados Tower Bridge-t, London és az egykori brit birodalom egyik jelképét.

2 komment

Címkék: anglia beharangozó szlovén foci

A lehető legerősebb szlovén csapattal hozta össze a sors a Videotont az UEFA kupában. A két csapat esélye a továbbjutásra nagyjából 50-50 százalék. Nézzük, mit kell tudni a Mariborról.

1 komment

Címkék: videoton maribor szlovén foci

A horvát bajnokot, a Dinamo Zágrábot fogta ki a Koper a Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában. A Litex Lovecset viszont elkerülte, tőlük 2006-ban öt góllal kaptak ki.

A Koper ötödször indul nemzetközi kupában, most először a BL-ben.

2 komment

Címkék: bajnokok ligája koper szlovén foci

Ha röviden akarunk válaszolni, akkor ezért:

De nézzük hosszabban.

5 komment · 1 trackback

Címkék: anglia wayne rooney szlovén foci bostjan cesar

A vébé eddigi legsúlyosabb sérülését, bokatörést, egy szlovén játékos, Nejc Pecnik szenvedte el. A pénteki, USA elleni 2-2-n Pecnik a 73. percben állt be, majd a kezdőkörben ütközött a vétlen Dempseyvel.

Szólj hozzá!

Címkék: usa szlovén foci nejc pecnik

Szlovénia–USA 2-2 (online közvetítés)

15:26 Történelmi pillanat küszöbére érkezett a szlovén válogatott: kivívhatja a világbajnokság legjobb 16 csapata közé jutást. Ilyen még nem volt, 2002-ben – egyetlen vb-szereplésünk idején – három vereséggel zúgtunk ki. Most az Algéria elleni álomgyőzelem után megint elkápráztathatjuk a világot.

22 komment

Címkék: usa online közvetítés szlovén foci

Oroszországot vertük ki a pótselejtezőn, most egy újabb nagyhatalmat ütünk ki 1-0-val, az Egyesült Államokat.

3 komment

Címkék: beharangozó szlovén foci marko suler matej mavric

A szlovén keret tagjai, 15. rész: Aleksandar Radosavljevic

Radosavljevic a szlovén válogatott keret azon kevés tagjának egyike, aki már akkor megszületett, amikor még élt Josip Broz Tito, és semmi jel nem utalt arra, hogy Szlovénia egyszer majd önálló országként indul a világbajnokságon.

2 komment

Címkék: szlovén foci aleksandar radosavljevic larissa

A szlovén keret tagjai, 14. rész: Miso Brecko

Védekező középpályásként kezdte, most jobbhátvéd. A korosztályos válogatottakat végigjárva 2004-ben mutatkozott be a válogatottban Szlovákia ellen. Gólt még nem lőtt, de nem is ezért tartjuk. Barátnője Tamara, aki olvasottsági és nem sportszakmai okokból került a blogba, és akit alant megmutatunk.

6 komment

Címkék: szlovén foci fc köln miso brecko

Mindkét szlovén cserekapus évekkel idősebb az Udinesében védő első számú kapusnál, Samir Handanovicnál, így utódnak nehéz tekinteni őket.

Az igazi utód még csak nem is a 21 éves, szintén udinei, bár most a Gallipolinál kölcsönben lévő Jan Koprivec, aki a vb-re készülő válogatott bővebb keretének is tagja volt.

Az igazi utód egy olyan játékos, aki a mostani szlovén bajnokságban 16-17 évesen az Olimpija Ljubljana első kapusa volt.

5 komment

Címkék: benfica szlovén foci jan oblak

Szlovénia–Algéria 1-0

"A kapusokat riogatja Milivoje Novakovic az Ekipában. Az FC Köln csatára szerint nagyon nehéz kiszámítani, hogy hová repül majd a vébélabda, ezért ő minél többet fog kapura lőni, és imádkozik azért, hogy Samir Handanovic jól számítsa ki a röppályát. A baj – mármint kapusszemszögből – az, hogy a vébélabda könnyű, gyors, hirtelen vált irányt."

1 komment

Címkék: algéria robert koren szlovén foci matjaz kek

Hogy mi köze van a szlovák választás eredményének az algériai válogatotthoz? Az égvilágon semmi, csak a bukás.

4 komment

Címkék: algéria beharangozó szlovén foci matjaz kek

A szlovén keret tagjai, 13. rész: Nejc Pecnik

Sorsdöntő gólok szerzésében nincs vetélytársa a 24 éves játékosnak, bár sok lehetőséget még nem kapott Matjaz Kek szövetségi kapitánytól. A csatárként és támadó középpályásként is bevethető játékosnak a testvére is válogatott futballista volt, de csak négyszer lépett pályára.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: nacional szlovén foci nejc pecnik

A szlovén keret tagjai, 12. rész: Zlatan Ljubijankic

A válogatottban Zlatko Dedic örök cseréje. A június 4-i Új-Zéland elleni felkészülési meccsen viszont kezdő volt (16 válogatott meccse közül ilyen élményben összesen négyszer volt része a csatárnak), de 12 perc után megsérült. Mondanunk sem kell, hogy Zlatko Dedic váltotta. És van még egy párja, a középhátvéd Marko Suler, akivel 2008-ban egyszerre igazoltak Gentbe a szlovén bajnokságból.

Szólj hozzá!

Címkék: gent szlovén foci zlatan ljubijankic

A szlovén keret tagjai, 11. rész: Marko Suler

Marko Suler igazi Kek-bébi. (Matjaz Kek a szlovének kapitánya, aki még nem tudná.) A szlovén keret többi tagjához képest meglehetősen későn, 25 évesen lett először válogatott a kiváló emberfogó középhátvéd, méghozzá a Magyarország elleni zalaegerszegi győztes meccsen.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: gent szlovén foci marko suler

A csapatbloggerek kérést kaptak Sportgézától: állítsák össze ők saját válogatottjuk adatlapját, hiszen azt senki sem ismeri jobban náluk. Íme, a Sportgézán futó adatlap megtekinthető itt is:

3 komment

A spanyol El Mundo Deportivónál vagy nem értenek a focihoz, vagy nagyon is.

Szólj hozzá!

Címkék: szlovén foci rene krhin

Nemcsak a csoportmeccsek után minden bizonnyal távozó dánok készülnek luxuskörülmények között, hanem az azt igazán megérdemlő, a negyeddöntőben majd az argentinokkal találkozó szlovének is.

1 komment

Címkék: algéria johannesburg szlovén foci matjaz kek andraz kirm

Samir Handanovic – Bostjan Cesar, Marinko Galic, Srecko Katanec – Vili Amarsek, Branko Oblak, Milenko Acimovic, Robert Koren, Zlatko Zahovic – Mladen Rudonja, Milivoje Novakovic.

Szólj hozzá!

Címkék: branko oblak robert koren szlovén foci milivoje novakovic srecko katanec örökválogatott bostjan cesar samir handanovic marinko galic vili amersek milenko acimovic zlatko zahovic mladen rudonja

Akármennyire is meglepő, de Szlovéniában van élet a focin (és a jéghokin) kívül is. Szlovénia budapesti nagykövetsége jóvoltából nézzük meg, mi történik most éppen az országban.

Szólj hozzá!

Címkék: hírek

A szlovéneknek édesmindegy, hogy ki irányítja a magyar válogatottat, de annyit azért megjegyzünk: míg a magyarokat 13, addig a szlovéneket hét szövetségi kapitány irányította 1991 óta, Bojan Prasnikar háromszor is.

2 komment

Címkék: erwin koeman szlovén foci matjaz kek

A szlovén keret tagjai, 10. rész: Tim Matavz

Új-Zéland ellen végre bemutatkozott a válogatottban Tim Matavz, aki még csak huszonegy éves, de már 95 felnőttmeccs, és 34 gól áll statisztikai lapján. És a góljai jórészét nem is a szlovén bajnokságban lőtte. Nem túlzás: ő lehet az új Zahovic, akinél több gólt szlovén mezben soha senki sem lőtt, és aki annyi idősen, mint most Matavz, még a vajdasági Nagybecskerek csapatában próbált a kapuba találni – mindhiába.

2 komment

Címkék: groningen szlovén foci tim matavz

Lapszemle

Úton vagyunk Dél-Afrikába, Algéria ellen már játszhat Zlatan Ljubijankic, a BL-csapatra vár Robert Koren, a Guardiannek tetszik a Kdor ne skače ni slovenec, hej hej hej!

Szólj hozzá!

Címkék: lapszemle szurkolók blackpool robert koren zlatan ljubijankic

Szlovénia–Új-Zéland 3-1 (3-1)

Kek szövetségi kapitány semmit sem bíz a véletlenre. Gyakorlatilag ugyanazt a csapatot küldte pályára az Új-Zéland elleni utolsó vb-előkészületi meccsen, mint a selejtezők idején. Egy helyen volt változás. A szalaghúzódásával a napokban a bochumi klinikát is megjárt Zlatko Dedic csak csere volt, így beverekedte magát a kezdőbe az a Zlatan Ljubijankic, aki a vb-selejtezőkön csak egyszer volt kezdő, San Marino ellen odahaza, és rögtön gólt is lőtt. És hogy miért pont Új-Zéland ellen játszottunk? Kek kapitány szerint hasonló stílusban játszanak, mint az amerikaiak, akikkel június 18-án játsszuk második csoportmeccsünket. A jól bevált 4-4-2-ben álltunk fel:

Szólj hozzá!

Címkék: új zéland maribor szlovén foci milivoje novakovic saso udovic andraz kirm tim matavz zlatan ljubijankic

süti beállítások módosítása